pátek 30. září 2016

Autistický meltdown

zdroj


Dnes jsem se rozhodla přeložit článek od jedné blogerky na tumblr, ve kterém je takový návod na autistické meltdowny.

Nenapadá mě v češtině slovo, kterým bych meltdown nahradila, takže ho ponechávám v originále, protože ho tak stejně používám. Překlad by byl např. ''zhroucení''.

Pokud si chcete přečíst více o meltdownech v češtině, zkuste něco od Zrzi.

**

Co jsou to autistické meltdowny?

Autistický meltdown nebo meltdown se děje v případě šoku, střetu s traumatem, pokud má autista potíže se stimulací (příliš mnoho nebo příliš málo), pokud je frustrovaný, naštvaný nebo pokud se zkrátka dostane do situace, kterou už dále nemůže zvládat. Může to být několik podnětů a nebo jen jeden, co meltdown odstartuje. Často se objeví pokud je autista pod velkým stresem, ale můžou vzniknout i z ničeho nic. Při meltdownu se cítíte, jako by svět končil, jako kdybyste už nikdy nic nemohli zvládnout. Pocity, že vás nikdo nechápe a nikdy už nebudete v pořádku jsou také časté. Meltdown je podobný panickému záchvatu, ale není to to samé. Vznikne kvůli diskomfortu a ne kvůli tomu, že se člověku nedostává toho, co chce.


Co se děje během meltdownu? 

Co se stane během meltdownu záleží na každém člověku individuálně. Někteří autisti se dostanou do non-verbálního stavu, což znamená, že ztratí možnost mluvit nebo mluvit nechtějí. Jiní budou brečet, křičet nebo sklouznou až k sebepoškozování. Sebepoškozování může být negativní stimming jako například: bouchání se do hlavy, fackování se, kousání, škrábání nebo jiné chování, které jedince poškozuje. Toto chování může být znepokojující, ale je běžné. Jen proto, že je to pro autistu normální, ale neznamená, že je to dobrá věc. Je to zkrátka součástí autismu. Je to něco, co se člověk naučí jako zvládací mechanismus, ale něco, co se ne vždy dá vytěsnit.


Co dělat pokud vy nebo váš blízký zažívá meltdown?

Před tím, než meltdown propukne, je dobré vědět, které vjemy ho běžně odstartovávají. (pozn. v angličtině na to existuje slovo triggers - spouštěče) I sepsání do poznámek může pomoci, pokud si je nezapamatujete. Když máte podobný seznam spouštěčů ve speciálním deníku/seznamu, je jednodušší se jim vyhnout a nebo se připravit na nevyhnutelné. Některých situacím se ale můžete vyvarovat pomocí takových jednoduchých poznámek. (Tohle může být užitečné například i u péče o autistické dítě.)

Příklad zápisu:

spouštěče meltdownu:

hlasité zvuky (vzít s sebou sluchátka, špunty do uší nebo klapky na uši)
ostré světlo (vzít s sebou sluneční brýle, čepici, deštník)
(vzít s sebou oblíbenou hračku - oblíbenou věc)

Tohle samozřejmě není perfektním řešením, protože ne vždy můžete situacím, které meltdown spouštějí, předejít. Někdy se spustí i z ničeho nic.

Je dobré mít seznam věcí, které uklidňují, vždy u sebe. Často během meltdownu si ani autista sám nemůže vzpomenout na nic utišujícího.

Např. na počítači v záložkách můžete mít:
 - seznam stránek nebo her, které vás dokáží uklidnit
- pozitivní afirmace (Někteří lidé používají kartičky s afirmacemi jako například: Věřím v sebe. Jsem silný/á. Tohle zvládnu. Soustředím svojí energii na posunování se dopředu. atd atd) 
- seznam stimů
- seznam zájmů, které dokáží zaujmout vaši pozornost
- seznam oblíbených vůní, textur nebo slov

Mít podobné seznamy může pomoc, ale pochopitelně ne pokud zrovna nejsou k dispozici.

Před meltdownem nebo po můžete vysvětlit přátelům, rodině nebo vašemu partnerovi, jak si myslíte, že by vám mohli pomoc. Někdo může vyhledávat obejmutí a doteky, kdy cítí dotek druhého člověka, ale u jiného to může průběh ještě zhoršit. Diskuze o meltdownech je důležitá, protože neexistuje jednoduchý návod, jak meltdowny zvládat, který by byl pro všechny autisty stejný.

Pokud autista právě prochází zhroucením, zkuste být účastní a pozitivní. Řekněte jim, že je to v pořádku a zvládnou to, i když to tak třeba právě nevypadá.

Pokud jste vy nebo někdo vám blízký náchylní k sebepoškozování nebo sebepožkozovacím stimům, přemýšlejte, jak odvrátit pozornost od vlastního těla, například investujte do tzv. stimovacích hraček. (Případně pokud jde třeba o škrábání - ostříhejte nehty, noste rukavice. atd) Deky a polštáře mohou pomoci uklidnit autistického člověka.


Co nedělat, pokud zrovna někdo prochází meltdownem?

Pokud se někdo na veřejnosti sebepoškozuje, nevolejte policii. Tohle může věci ještě zhoršit, vzhledem k tomu, že tihle lidé nejsou trénovaní v zacházení s postiženými nebo neurodiverzními lidmi a podobnými situacemi. [Tahle část se týká především politické situace ve Spojených státech, takže ji nebudu překládat. V originále zde.]
Pokud se meltdown odehrává na veřejnosti, snažte se autistovi pomoci dostat se do bezpečnějšího odlehlého místa. Oddělení může pomoci znovunabytí klidu. Když bude mít někdo z lidí otázky, vysvětlete jim, že je vše pod kontrolou a nemusí se o to zajímat.

Nevyhrožujte autistovi a nezpůsobujte, aby se cítil ještě hůř. Nezabraňujte mu bez souhlasu v pohybu. Pokud jste se zeptali, jestli chce podržet nebo přitisknout k tělu, je to v pořádku, ale bez jeho souhlasu se ho nesnažte omezit. Sebepožkozující chování může být autistický způsob, jak si vybít agresi a přehnanou stimulaci z těla. Neříkejte věty jako ''Zkazil jsi náš výlet''  nebo ''Nemůžeš se chovat normálně?''. To situaci jen zhorší.

Nenatáčejte autistu na video. Zdá se to být jasné, ale spousta lidí to stále dělá a je to opovrženíhodné.

Nesnažte se přinutit autistu jít do nemocnice, pokud zrovna prochází meltdownem. To je podobná situace jako s policií a opět situaci akorát zhorší. Pokud je člověk zraněn nebo krvácí, uklidněte jej před tím, než vyhledáte odbornou lékařskou pomoc. Samozřejmě toto se nevztahuje na ohrožení života, pokud jde ale jen o slabší zranění, počkejte, až se bude cítit lépe.


Nápady na stim toys - stimovací hračky:

Jak již bylo řečeno výše, investice do stimovacích hraček - pomůcek, může pomoci při prevenci meltdownů u některých případů, kvůli uvolnění nebo příjmu smyslových vjemů.

[Nebudu sem vkládat odkazy od autorky článku, vzhledem k tomu, že jsou všechny v angličtině a většina z nich vede na stránky, které nedováží do Čech (nebo ne bez cla.) Za sebe bych ale doporučila měkké deky, plyšáky, plastelíny/modelíny/písek z dětských obchodů, náramky nebo náhrdelníky, co se dají kousat, různé stimulující hračky z dětských obchodů, .. myslím, že ve většině případů si autista dá najevo sám, po jakém vjemu touží (hmat, vizuální, chuťové stimuly) a podle toho se dá zařídit nějaká neškodná pomůcka. Samozřejmě to může být i třeba mp3ka s oblíbenou hudbou nebo oblíbenými zvuky.. atd atd]

Další způsoby jak odklonit sebepoškozovací chování / stimy:

Místo bouchání se do hlavy nebo fackování se můžete tleskat nebo strkat hlavu do polštáře.

Místo křičení se dá křičet do polštáře / do ručníku atd.

Místo bouchání do sebe se dá bouchat do polštáře, do boxovacího pytle aj.

Místo kousání do sebe se dá kousat do předmětů jako jsou gumové náramky atd.

Místo škrábání sebe můžete škrábat do pilníku nebo do hrubých látek.

Je spousta jiných možností, tohle je jen pár.


Celkem vzato, meltdowny jsou těžké ale dějí se. Předstírat, že se nic neděje, vše akorát zhorší a bude to těžší. Jsou normální součástí autistického bytí, ale to neznamená, že jsou zábavné. Práce na jejich eliminaci si žádá čas a energii. Nikdo by neměl být nucen se jich zbavovat pod terapií nebo nucen je absolutně vytěsnit.


[Tohle je můj první překlad něčeho podobného, takže prosím, buďte shovívaví. Spousta věcí v článku je jiná, než kdybych to psala já, ale zároveň je tam spousta užitečných informací. ]

2 komentáře

  1. nedávno sme se synem "absolvovali jeho zhroucení během nákupu v obchodě.Kupovali jsme mu boty. Bylo to hodně nepříjemné, nabídla jsem mu objetí, přijal to ,ale pak mě bolestivě bouchal do břicha a to jsem nezvládla.Mrzí mě to. pro mě je nejhorší, když se mi nepodaří zisti příčinu toho stavu, co to způsobilo, abych tomu mohla předcházet, a to je syn verbální - stejně se to nedovím

    OdpovědětVymazat
  2. Nejví mě šokovalo, když syn jednou kousal do plastové lahve a já jsem se na něj jenom podívala, ani jsem se ho nezeptala, proč to dělá a on mi řekl: "To dělám , abych se vzpamatoval" Tak to mě dostalo.

    OdpovědětVymazat

© ty autismy
Maira Gall